top of page
Trobades UTOPIA 

El futur ens preocupa. La por i la incertesa al que vindrà es palpa en l'ambient. Davant la situació històrica que ens toca viure, ningú està aliè; qui més o qui menys projecta des de la seva sensibilitat un futur pròxim. Al mateix temps, les propostes utòpiques que amb si portava la modernitat amb la seva idea de progrés i món equitatiu ha entrat en una profunda crisi, una vegada més. La paraula utopia avui dia ha agafat un tint de desconfiança, fins i tot d'immaduresa i ignorància.


L'artista ja està acostumat a la relació pròxima que té la intuïció, obsessió i desig d'un projecte "utòpic" que el sosté en el seu treball amb la idea de "fracàs", de fet són els materials bàsics de qualsevol creació artística. Potser som nosaltres els qui hem de dir una mica sobre aquest tema.
 

A través d'un format flexible de seminaris, demostracions, tallers i intercanvis entre artistes ens anirem plantejant diferents sessions per a començar una recerca entorn dels conceptes d'Utopies i Distopia utilitzant l'escultura com a lloc d'experimentació formal.

20210318 Trobada utopía 1 - Treball Escultórico collectivo.jpg

Prenem com a punt de partida un exercici escultòric que planteja un desafiament utòpic. Construir una escultura de paper, utilitzant com a principal material un foli de dina4 (només un foli) per a construir una peça escultòrica que tingui un metre d'altura i se sostingui per si sola. Aquest desafiament utòpic motiu la curiositat dels participants. L'objectiu d'aconseguir aquesta peça ens va obrir possibles camins per a treballs futurs.

20210419 Trobada utopía 2 - Treball Escultórico collectivo.jpg

Obrim un treball de recerca sobre el concepte d'utopia i distopia. Un dels participants ens va donar un llistat de textos i llibres associats als conceptes, que hem compartit amb la resta d'artistes. Després de la primera experiència que hem tingut amb l'escultura els participants han seguit les seves experimentacions desplaçant el seu treball a l'ús d'altres materials. En aquesta segona trobada hem vist el resultat de les seves recerques

.jpg

En aquesta tercera trobada ens enfrontem a una proposta inicial de treball amb la qual abordarem els conceptes d'utopia i distopia utilitzant elements de l'escultura modular. Com modularitat s'entén l'ús de diversos elements bàsics (mòduls) per a la construcció d'una més extensa col·lecció de diferents i possibles estructures (Modular)

20210920 Trobada utopia 4 arte relacional.jpg

Seguim amb les proposades Utopies. Dins del procés de treball de recerca en l'escultura ens introduïm a veure una de les matèries primeres més importants usades dins de l'art contemporani, les relacions.

Suggereixo per a aquests pròxims treballs escultòrics associats al concepte d'utopia, que utilitzem les relacions com a matèria del nostre treball. És a dir, tractarem de crear peces que siguin una espècie de dispositiu que en ser presentades, llegides, analitzades activin relacions entre les persones entre si i les persones amb la peça de manera tal que aquestes relacions siguin el principal interès de la peça i no l'objecte mateix.