top of page

L'ENLÈVEMENT D'EUROPE

Exposició 4 Barbier

Pintures, dibuixos i escultures amb 5 artistes de 4 BARBIER:

Bruno d’Abrigeon, Beatrice B. Bonhomme, Claude Clarbous, Elisabeth Krotoff i Denis Vingtdeux

 

Aquesta exposició es va inaugurar a 4 BARBIER el juny del 2023 i forma part dels intercanvis KANIBAL’HOPOX.

 

EL SEGREST D'EUROPA-LA METÀFORA COM RESISTÈNCIA

“Europa és sobretot un cafè ple de gent i paraules, on s'escriu poesia, conspira, filosofa, aquest cafè és inseparable de les grans empreses culturals, artístics i politicas d'Occident”

George Steiner

 

Steiner va resumir de manera magistral el que en aquests moments pot semblar ingenu, fruit més d'un desig que d'una realitat fermament assentada. Per a ell, que va arribar a dir que la seva pàtria era aquell lloc on tingui una taula i un paper per a escriure, traçar una línia que unia tots aquells cafès d'Orient a Occident i de Nord a Sud que havien contribuït a forjar una mínima idea de consciència comuna europea va ser una vocació irrenunciable en la seva llarga vida intel·lectual.

Dic que la seva idea en aquests moments pot semblar ingènua perquè els tambors que sonen són més d'incertesa i desunió que en cas contrari. Això no és res nou, de fet Europa al llarg de la Història s'ha anat construint i destruint de manera cíclica. A vegades em fa la sensació que Europa més que un espai geogràfic és com el fidel d'una balança condemnada eternament a equilibrar dues idees, més aviat dos anhels impossibles de reconciliar. Una idea representa la construcció d'un espai comú on els individus siguem lliures col·lectivament a partir del respecte a totes les llibertats individuals.

Un espai on la cultura i la curiositat i respecte per totes les cultures converteixi a les fronteres en línies dibuixades en el passat. Un espai on la mar sigui un lloc de viatge, coneixement i comunicació, no el cementiri de la indignitat que és ara.

 

L'altra idea representa l'Europa de l'autodestrucció on l'únic espai comú és el representat pels poderosos de tots els països, l'objectiu dels quals és únicament posseir el poder, objectiu per al qual no tenen – històricament s'ha demostrat- cap problema a enviar a morir a generacions senceres usant com a argument "és per la Pàtria" quan en realitat volen dir "són els nostres beneficis..... estúpid".

De la mateixa manera que en el segle XX hem descobert que la Història no avança en línia recta, també sabem que en aquest anar i venir, avançar i retrocedir és important defensar les idees per a fer possible que els cicles negatius siguin els més curts possibles.

 

Això mateix és el que des de fa anys fa 4 Barbier i tot el grup d'artistes amb els quals ha treballat i treballa, perseverar en una idea que no és una altra cosa que mantenir aquesta taula de cafè i conversa en diversos idiomes de la qual ens parla Steiner i on ens reunim des de diversos llocs, amb les nostres diferents llengües, on ens fascinen els altres per diferents, on caiem rendits i admirats davant la lluita sense quarter per arribar a fer visible la metàfora, aquesta metàfora que ens uneix i que ens fa sentir que compartim un espai comú, una pàtria com aquella que definia Steiner.

Text Agustín Fructuoso

 

Inauguració:

Divendres 19 de novembre a les 19h del 2024

 

Exposició:

19/01/24 - 16/02/24

Artistes:

Bruno d’Abrigeon, Beatrice B. Bonhomme, Claude Clarbous, Elisabeth Krotoff i Denis Vingtdeux.

Tepekale

El projecte TePeKaLe és una part del TPK dedicada als àmbits de creació, producció, difusió, intercanvis internacionals i suport a l’art emergent. El projecte, dirigit per Agustín Fructuoso, s’estructura per cicles temàtics de tres anys.

bottom of page