top of page

Ciclón

Mostra audiovisual i trobada performativa

Un grup d'artistes es retroba després de cinc anys, per a explorar el seu passat i el seu present entorn d'una idea cíclica que els inquieta. Els ciclons, el caos i la calma: la circularitat.

 

Ciclón és un esdeveniment artístic multimodal, una experiència participativa i experimental íntima, per a nosaltres i per a la comunitat.

 

Data

22 de març del 2024 a les 19h

Artistes

Carla Carissimi Calandria. Jordi Carmona. Pedro Cayota. Coline David. Marcos Expósito. Pablo García. Jorge Pérez Aldana. Katia Popova. Ilán Shats. David Sierra Márquez. Damián S. Rodríguez. Clio Rodríguez. Isabel Margarita Tagle Jahnsen.

Bio Artistes

Pedro Cayota (Sao Paulo - Montevideo, 1989)

En les seves obres es desdibuixen els límits entre el cinema, la música i el teatre.

Creador de Territorialitats, trilogia de cinema escènic que ha presentat en el TPK Art i Pensament Contemporani de Barcelona i a l'Auditori Nacional del SODRE i Planetari de Montevideo. Docent de creació documental a l'Escola Nacional de Belles arts de la UdelaR i de l'Escola de Cinema de l'Oest. Egressat del Màster en Documental Creatiu de la UAB i de la FIC.

www.pedrocayota.com

 

Coline David (Angers, Francia, 1995)

Periodista corresponsal a Roma per a TF1 i França 24. Diplomada en cinema documental en la UAB de Barcelona i en periodisme en SciencesPo Paris. Indaga en el món que l'envolta a través del vídeo i de la fotografia documental i experimental. Enfoca el seu treball en els temes de memòria, migració i moviment.

 

Marcos Expósito (Montevideo, 1989)

És baixista, contrabaixsta, compositor, investigador i productor musical, a més de docent de la Llicenciatura de Jazz i Música Creativa de UTEC (Universitat Tecnològica de l'Uruguai). Format acadèmicament en el Conservatori de Tatuí (Sant Pau - Brasil) com contrabaixista de MPB i JAZZ. Actualment resideix a Barcelona, on participa de diversos projectes. Amb diversos treballs discogràfics editats i el seu llibre “Els baixos del Candombe” en qualitat de co-autor, Marcos està en constant producció artística. Ha tocat amb desenes d'artistes entre els quals es destaquen: Hugo Fattoruso, Nicolás Ibarburu, Gustavo Ripa, Marta Gomez, Nadia Szachniuk, Pedro Martinez, Juan i Martin Ibarra, Diego Cotelo, Sebastián Macchi i una llarga llista d'etcèteres.

 

Pablo García (Madrid, 1996)

És graduat en Comunicació Audiovisual i especialitzat en cinema documental i conservació del patrimoni cinematogràfic. Com axivista i programador, ha treballat en institucions com el Museu Reina Sofia a Madrid o la distribuïdora de cinema experimental Light Cone a París. Com a cineasta, ha codirigit el llargmetratge documental L'Angeleta (2022).

 

Jorge Pérez Aldana (Bucaramanga, Colombia) 

Antropòleg de la Universitat Externat de Colòmbia, amb postgrau en Fotografia documental en l'Institut Fotogràfic de Catalunya i Magíster en Teoria i pràctica del documental creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona. Té experiència de més de cinc anys en temes de conflicte armat, enfortiment del teixit social en zones rurals. Va codirigir el documental I Am A Sex Worker (2020) per haver estat seleccionats en diversos festivals de cinema com DocsBarcelona, Festival Internacional de cinema d'Osca, sky Itàlia va comprar els drets per a la seva exhibició en plataformes i televisió. Va realitzar els curtmetratges Plorar & Volar (2020) i Punt de vista (2019). Va treballar i va participar en la pel·lícula del cineasta francès Érik Bullot del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona: Octubre a Barcelona (2021). És també cofundador de Panot Films amb seu a Barcelona, on ha produït i dirigit diversos curtmetratges per encàrrec per a ONGs europees, destacant Creu Roja Internacional (UK), entre altres. Actualment es troba en post producció del seu més recent treball L'Europa (2024).

https://caminantevisualfilms.com

 

Katia Popova (Syktyvkar, Rusia, 1988)

Es va graduar en Economia Internacional entre Alemanya i Àustria. Va continuar la seva formació a l'escola de cinema Bande à Part, i realitzant estudis de màster en Documental Creatiu i Estudis Literaris. Va col·laborar durant diversos anys en el laboratori de cinema Crater-Lab a Barcelona, on explorava les múltiples possibilitats del cinema analògic i experimental. Ha codirigit el llargmetratge documental L'Angeleta (2022), i els seus treballs de videoinstal·lació s'han mostrat en galeries i en el festival d'arts cinemàtiques expandides ALLAU!.

 

Ilán Shats (Kfar Sava, 1988)

Nascut a Israel, criat a Xile i radicat a Barcelona. Editor i realitzador audiovisual amb formació en història, comunicació i cinema documental.

 

David Sierra Márquez (Medellín, 1987)

David ha treballat en una varietat de pel·lícules, festivals i projectes d'arxius audiovisuals entre Escòcia i Amèrica Llatina i actualment treballa com a programador en Cinemaattic (Edimburg) i col·labora amb diversos festivals de cinema com el Havana Glasgow Film Festival i el FICCA KUNTA KINTE (Colòmbia). Barcelona Vertical, el seu més recent projecte de documental experimental, es troba en etapa de postproducció.

 

Damián S. Rodríguez (Montevideo,1984)

Format en Ciències De La Comunicació en la Universitat de la República (FIC) de Montevideo. En Realització Audiovisual a l'Escola Internacional de Cinema i Televisió (EICTV) de Sant Antoni dels Banys/Cuba. A Buenos Aires, estudia actuació i dramatúrgia amb el mestre Norman Briski.

Ha dirigit, produït i escrit peces audiovisuals de ficció i no-ficció, posteriorment exhibides en festivals d'Amèrica i Europa. Fa quatre anys viu a Barcelona i, sota el pseudònim de Rumián, treballa les arts plàstiques. Forma part del col·lectiu de creació “La Recol·lectora” situat en el barri del Guinardó. L'any 2023, va realitzar exposicions individuals en el Centri Cívic Vil·la Florida, en la galeria/taller Balam, en la galeria/tendeixi El lloc i en la galeria/tendeixi Lleopard Leopardi.

www.damiansrodriguez.com

 

Clío Rodríguez (Puerto Montt, 1987)

Fotògrafa des de l'any 2014. Nascuda a la Patagònia, filla de gats i pudues. Certificada en fotografia per la Universitat de Califòrnia i Diplomada en Direcció de Fotografia per la ECIB. La seva obra transita entre la fotografia documental i les arts visuals.

 

Carla Carissimi Calandria (Montevideo, 1971)

Artista polifacètica,anticapacitista. Dins de les seves obres han estat reconegudes amb premi Quan el silenci és art (Porto Alegre, el Brasil),13 roses (Madrid, Espanya), Water emotions (DF, Mèxic). Palma d'Or, Festival Internacional de Cinema. L'Acobli teatroplayback Bcn (Barcelona). Premi Cruïlla de Teatre Social. Projecte Vaca Catalunya. Premi María José Raguè a la trajectòria (22 anys). El Frec fa el Camí Premi de l'IV Certamen Internacional Escena Mobile 2022 .

Ha col·laborat amb La Fura dels Baus, Leo Bassi, Wurm, Fàtima Cotornal entre altres. 

Fa 9 anys balla amb "Liant la troca" dansa integrada.

Artista resident de TPK, Centre d'Art i Pensament Contemporani.

 

Isabel Margarita Tagle Jahnsen (Chile, 1990)

Periodista de la Universitat Diego Portales. Ha treballat principalment en el món artístic i audiovisual. Durant els anys 2016-2017 va treballar en la producció i recerca d'arxius per al projectes multimèdia; Raúl Zurita: documents públics de la vida privada, projecte que planteja preguntes sobre com les tecnologies digitals poden contribuir a la preservació de la memòria col·lectiva d'un artista i el seu arxiu futur.

Al 2018 va començar els seus estudis en el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona, obtenint el seu títol amb el documental “Jo tinc millors plans per a tu” en el qual quatre immigrants llatinoamericans es revelen enfront de càmera en el seu lloc de trobada social i espiritual: una església evangèlica a Barcelona. 

Durant l'any 2020 va formar part del projecte, La crisi portes endins, recerca documental que indaga la vida privada dels nous grups mitjans a Xile durant l'esclat social i la pandèmia. 

Actualment participa com a investigadora en Projecte Bussenius, un treball d'historiografia audiovisual que busca reivindicar la labor de la dona en la indústria del cinema xilè i en un Fons de Cultura enfocat en Patrimoni Audiovisual de Cinechile.cl (enciclopèdia virtual de cinema xilè).

Organitza

Ciclón

Col·labora

TPK Art i Pensament Contemporani

bottom of page