TPK participa al CREA
El CREA L’H 2023 Festival d’art i creació contemporània és una edició transitiva i transformadora. Amb impulsos i afectes. Les arts vives i eclèctiques. Amb vàlvules, turbines i mosques. Ciberpunk, spokenword i metaescultura. Al·lucinacions fílmiques i fotografia empoderada. Els col·lectius acullen, els artistes generen, els crítics narren. Els públics fluctuen i el coneixement sensible transita. La cultura neix des de la sinergia i el territori. Arts generades i produïdes a l’Hospitalet: lliures, obertes i radicals.
4 i 5 de novembre FASE, La Infinita, TPK, PLÀUDITE TEATRE (Edifici Freixas), Raccoon Projects, El Pumarejo, ALMACÉN BAHÍA, La Veloz, Pl. Sant Jordi, Espai Zowie.
El CREA L’H 2023 Festival d’art i creació contemporània és una iniciativa de l’Ajuntament de L’Hospitalet - Districte Cultural L’H.
Com participa TPK a CREA?
-
Marc Sparfel amb Jordi Garrido (comisssari) exposen al TPK
-
Núria Prieto, artista resident TPK, amb Tamara Lanawoski (comissaria) a Plàudite Teatre (Edifici Freixas)
A més a més, les persones que visitin el TPK durant el CREA, també podran participar de 3 activitats paral·leles d’artistes residents i vinculats al projecte que ha dissenyat el TPK expressament per a l’ocasió:
-
Instal·lació inmersiva lumínico-sonora de Lucila Prestach-DELLA
-
“Is memory an algorithm?” de MITO Collective
-
El Punt - Vermut artístic
Horari:
Portes obertes:
Dissabte 4 de Novembre de 11h a 13h i de 16h a 19h
Diumenge 5 de Novembre de 12h a 19h
El Punt - vermut artístic:
5 de Novembre de 12h a 14.30h
Exposicions i activitats:
MSP1
Marc Sparfel amb Jordi Garrido (comissari) al TPK
MSP1 és la primera exposició de Marc Sparfel a l’Hospitalet, ciutat on fa més de deu anys que està establert. Sparfel va començar el seu procés creatiu construint màscares, animals i éssers mitològics a partir de mobles vells i restes de fusta usada.
Amb el temps, l’artista ha depurat el seu llenguatge progressivament a través del contacte directe amb la matèria. Les seves obres van transitar vers construccions més sintètiques, més properes a l’abstracció. Rere cada obra d’Sparfel hi ha una idea germinal la forma final de la qual es compon a través del mateix procés de creació. En altres paraules, les escultures prenen forma a mesura que creixen, literalment i metafòrica, endinsant-se en els senders l’orgànic, l’intuïtiu i la improvisació. Aquest procediment dota les seves construccions d’una presència que a voltes evoca l’animalitat de treballs anteriors. Aquesta presència afavoreix el diàleg entre obres i convida l’espectador a incorporar-s’hi en igualtat de condicions.
MSP1 proposa una mirada sobre l’última línia de treball de Marc Sparfel. Aquest projecte és una oportunitat de presentar una obra mostrada nacionalment i internacional, però no en l’àmbit local. La seva escultura no s’ha mostrat mai tan a prop de l’ecosistema en què l’artista ha desenvolupat el seu llenguatge visual: al centre TPK d’Art i Pensament Contemporani, a uns pocs carrers del seu atelier a l’Edifici Freixas.
MARC SPARFEL
Marc Sparfel va néixer en 1972 a Bretanya, en el nord-oest de França. Va passar la seva infància en el camp, enfront de la mar. El seu primer contacte amb l'art va ser a través dels llibres del seu pare sobre Prehistòria, Antic Egipte i Antiga Grècia.Després de la secundària, es va diplomar en Comerç en Tours. Posteriorment va completar el seu servei civil treballant com a tècnic en un teatre de marionetes en Orléans. Als 23 anys va estudiar Comunicació Visual en Orléans, centrant-se principalment en fotografia, dibuix, gravat i història de l'art.En 1999 es va mudar a Barcelona, on encara viu avui. Immediatament intrigat per la gran quantitat de fusta abandonada als carrers, va començar a incorporar gradualment aquest material en les seves escultures. En un primer moment, va utilitzar mobles en una llarga sèrie de màscares, animals i éssers mitològics. Actualment usa simples retalls de fusta en construccions geomètriques.La seva obra ha estat exposada a Espanya, França, Alemanya, els Estats Units, Israel, *Paises Baixos, Unió dels Emirats Àrabs i Dinamarca.
ARTISTA: Marc Sparfel
CURADORIA: Jordi Garrido
LLOC: TPK (av. de Josep Tarradellas i Joan, 44)
DATES: Dissabte 4 d’11-13h i de 17-20h i Diumenge 5 de 12-15h i de 17-19h
Passenger Tales
Núria Prieto amb Passenger Tales a Plaudite Teatre
Passenger Tales participa en l'entramat artístic del "Crea 2023". L'espai Plàudite, dins del context del CREA, ofereix al projecte "Passenger Tales" una possibilitat immilloravble que ens permetrà activar l'art en l'àmbit de les relacions entre les persones que participen del projecte i la comunitat. Una trobada d'intercanvi amb perspectiva feminista en un procés creatiu obert, on puguem compartir des de l'experimentació i la reflexió.
El tema proposat per les artistes/participants de "Passenger Tales" és "Cicatrius". A través d'aquest eix poètic, les participants crearan una peça visual comunitària.
NÚRIA PRIETO
Nuria Prieto (1984) és fotògrafa documental i artista resident al TPK.
Està llicenciada en Fotoperiodisme per la UAB de Barcelona l'any 2009. Des de llavors li neix la necessitat de comunicar a través de les seves imatges sobre aspectes de la condició humana a través d'històries que necessiten ser explicades.
Durant el 2010 cursa diversos seminaris, entre ells destaquem el seminari de Fotoperiodisme amb Gervasio Sanchez. En acabar els seus estudis a Barcelona, es desenvolupa com a Fotoperiodista en "la Informació" periòdic nacional d'Alacant.
Poc després va anar desenvolupant alguns treballs documentals, com a Freelance. Ha recorregut Àsia, Sud Amèrica, països Àrabs i part d'Àfrica. Entre els quals destaquen:
2011Executa el seu primer projecte documental sobre comunitats indígenes a l'Amazones.
Treballa sobre el seu projecte "Discapacitat i sexualitat" a Espanya.2012-2013
Un dels seus projectes més reproduïts i exposats a Espanya, sobre ser vídua a l'Índia. 2014
Inicia un reportatge sobre l'explotació minera d'or a Burkina Faso. 2015
Viatja a Egipte, amb la finalitat de documentar una petita comunitat cristiana al Caire. 2016-2017
Va estar treballant sobre la crisi dels refugiats a Europa. 2018
Inicia un petit reportatge sobre les dones de la lluita lliure a Bolívia.
DIRECTORA ARTÍSTICA: Núria Prieto
CURADORIA: Tamara Ianowski
CO-ARTISTES/PARTICIPANTS: Melissa Flaviana, Elena Arevalo, Chantal, Elis, Ana, Diana Bedoya.
ENTITATS: Dones pa´lante i TPK
LLOC: PLÀUDITE TEATRE (Edifici Freixas) - C. de La Gòria 7
DATES: Dissabte i Diumenge: 12-15h + 17-19h
Més info:
http://www.passengertales.org/
Xarxes socials:
@nuriaprieto_photographer
@passengertales_
Sobre la incapacitat de colapsar
Instal·lació inmersiva lumínico-sonora de Lucila Prestach-DELLA
Instal·lació inmersiva lumínico-sonora càrrec de l’artista resident Lucila Prestach en col·laboració amb DELLA (Juan Francisco Ponte Della Giustina):
“Sobre la incapacitat de colapsar”:
Una cosa estranya succeeix quan busquem suggeriments creatius davant els nostres problemes actuals amb eines digitals que, activen motors de cerca que combinen algorismes capaços de recopilar dades trobades en internet, amb motiu de poder generar respostes amb solucions màgiques.Una crisi de sentit, com una tempesta de boira plana sobre l'horitzó de la realitat actual quan pensem en la viabilitat de la vida en la terra.L'humà no troba possibles respostes i les busca en recursos tecnològics que ell també ha creat per a generar ficcions que no acaben de trobar el seu lloc entre altres formes de vida.La instal·lació ens proposa introduir-nos, perdre'ns en aquesta espessa confusió envoltant on no podem veure molt més enllà dels nostres cossos. El gruix de la boira disloca la relació amb la vora de la distància provocant, a més d'una certa incertesa, la trobada furtiva amb altres participants. Recórrer aquesta incertesa pot conduir-nos també, a trobar algunes possibles respostes que es troben escrites en els límits de l'espai.
* Pots escoltar un track sonor del projecte aquí: https://soundcloud.com/lucila-prestach/inclemencia-salvaje?si=c2b2d0589f694ec087b11bed8865dfe3&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing
Quan?
Dissabte 4 d’11-13h i de 17-20h i Diumenge 5 de 12-15h i de 17-19h
Performance: Diumenge 5 a les 13h
Artistes:
LUCILA PRESTACH - Artista Visual resident al TPK
És artista, investigadora i treballa en projectes curatorials amb altres artistes. Graduada en Art i Disseny a l'Escola Massana, Màster en Arts dans l'Espace Public en l'Académie Royale donis Beauxs Arts de Bruxelles i ha format part del PEI MACBA i del Programa de Formació Curatorial (Crear) Situació: Art i pensament participatius en Arts Santa Mònica.
Actualment és artista resident del TPK i de l'Escocesa. Forma part del col·lectiu NEEE (Noves Espacies En Extinció) amb el qual co-dirigeix el festival del Cinema derivat Fricciò 248.
Investiga la fragilitat de les estructures de poder i control que instal·len models de subjetivitzacióc i disciplina. A través de diferents dispositius qüestiona tant l'ordre com l'obediència, detectant els límits de la legalitat, on busca obrir discussions que propiciïn imaginaris necessaris per a subvertir les relacions de poder, convidant a l'espectador a ser el centre de l'obra.
Els seus projectes es manifesten en forma d'activacions, instal·lacions interactives visuals i sonores, performances i pràctiques hacktivistas. També treballa acompanyant projectes d'altres artistes i col·lectius. La seva cerca està travessada pel cos, la tecnologia i el paper de l'art.
DELLA - Músic
És un productor/compositor/intèrpret/DJ d'Argentina, radicat a Barcelona des de 2018.De gira des de 2014, s'ha presentat en importants festivals i sales com a Festival Monegros, Razzmatazz, Personal Fest, GEBA i Estadi Obres, entre altres, davant multituds que van sumar fins a 15.000 persones.
Avui dirigeix el seu estudi (Cool But Dangerous), on treballa en produccions musicals amb artistes de tot el món. La seva cartera de disseny de so i composició musical ha estat premiada i exhibida en més de deu països.
Avui dia, pots trobar-ho produint diversos treballs musicals des de Techno fins a Hip/hop sense perdre el ritme i actuant amb el seu Live Set i com DJ en llocs de tota Europa.https://soundcloud.com/musicbydella
Xarxes socials:
@xlucilax
@no_sonne
@musicbydella
IS MEMORY AN ALOGORITHM?
Memory de MITO Collective
“El problema es que los medios amalgamen y conviertan en papilla informe la realidad, la ficción, lo fundamental, lo secundario, el divertimento y la reflexión.” Jean Renoir
En temps de Ronaldo i Georgina, Mark Zuckerberg i Elon Musk, l'excés alimenta i devora. Pot ser que l'excés d'informació es converteixi en excés de propaganda i pot ser que el disc dur del ciutadà mitjà col·lapsi. Llavors, potser entén que el canvi climàtic és una faula, que les vacunes són verí, que no hi ha un solo científic pur de cor i que Trump va intentar morir per nosaltres en el Capitoli.
Si Gabriel García Márquez, deia en el segle passat que recordar és inventar, nosaltres ens preguntem avui si la memòria és un algorisme. Podem encara inventar? Tenim aquest marge? Tenim encara potestat sobre la nostra pròpia memòria?
Ja no puc ni tan sols mentir.
Ho fan uns altres per mi.
MITO COLLECTIVE
MITO és un col·lectiu artístic vinculat al TPK que treballa en, sobre i a través dels mites que configuren la nostra actualitat.
MITO és un procés de creació col·lectiva.
MITO és un dispositiu i una màquina que genera mites.
MITO no entén l'art com una suma d'objectes estables o fixos sinó com a pràctiques sempre obertes i en procés que ens ajuden a donar sentit als mons que habitem.
MITO crea el seu propi programari amb el qual interactua amb la comunitat.
MITO promou l'apropiació de l'art per part dels usuaris, que són alhora els seus co-creadors.
MITO treballa amb produccions culturals i estètiques existents per a treure partit del seu potencial mitogenético.
MITO actua dins del coneixement establert i es constitueix com un contra-coneixement.
MITO proposa una transformació imaginativa i especulativa del món a través de l'art.
MITO articula construccions creatives de noves subjectivitats orientades al futur.
Quan?
Dissabte de 11h-13h i de 16h-19h
Diumenge de 12h-19h
Lloc:
TPK
Josep Tarradellas i Joan, 44
Més info:
Xarxes socials:
@mito.collective
El Punt - Vermut artístic
El diumenge 5 a les 12h us convidem a un vermut al nou patí del TPK. Un espai de trobada i diàleg que busca activar l'art en l'àmbit de les relacions entre les persones que participen del projecte i la comunitat. Una manera de generar dispositius per a practicar una comprensió ampliada dels valors col·lectius de projecte, la igualtat, el compartir, la solidaritat, l'amistat i la unió.
Durant el vermut podreu participar en la instal·lació inmersiva lumínico-sonora Lucila Prestach-DELLA (Juan Francisco Ponte Della Giustina)
Xarxes socials:
Joan Bennàssar @joan_bennassar amb @http://dracul.la a ALMACÉN BAHÍA
Raúl Paéz @amqn_records amb Núria Gómez Gabriel @nuria_gomez_gabriel (curadora) a El Pumarejo @elpumarejo
Isabel Servera @isaservera amb Pilar Cruz @pilarcruz_billijeanitsme (curadora) a FASE
Renata Gelosi @renagelosi i Mathias Klenner @mathiasklenner amb Lolo & Sosaku @loloysosaku (curadors) a La Veloz
Rita Sala @ritasalatreig amb Margot Cuevas (curadora) a Raccoon Projects @raccoonprojects
Marc Sparfel @marcsparfel amb Jordi Garrido @jordigarri91 (curador) al TPK
Nuria Prieto ( @nuriaprieto_photographer ) amb Tamara Ianowski a Edifici Freixas @plauditeteatre
Pere Llobera @perellobera), Víctor Jaenada ( @victorjaenada ) i Zaida Trallero ( @zaidatrallero ) organitzen i comissarien Jaleos y Manduca a la plaça Sant Jordi
Intervenció itinerant de Sociedad 0 @sociedad0 Carolina Olivares (curadora) @ladytocopilla
Lydia Lunch amb L Infinita (curadora) a La Infinita @lainfinitalh
en colaboracion con:
@ladytocopilla @ocabarrocas @a_mercade
@lydia.lunch.official
@sociedad0 @isaservera @ritasalatreig @nuriaprieto_photographer @mathiasklenner @renagelosi @loloysosaku @marcsparfel @joan_bennassar @victorjaenada @perellobera @amqn_records @elpumarejo @pilarcruz_billijeanitsme
@zaidatrallero @nuria_gomez_gabriel @lainfinitalh @tamarq2 @raccoonprojects @jordigarri91 @dracul.la@monicaplanes @tpkartipensamentcontemporani @palacinalex @fase.xyz @eldistrito.cat @plauditeteatre @aitana__velez @sabrinaatanasiu @mateopalazzi @saratorreslpz @ez.juan @ana__brenes
@espaizowie
@eliabago
@isaservera @josepmaynou @melina_flaviana @elenarevalo @mediacionartistica.apmart @annachantalgeorgeanguiano @palantemujeres @culturalh @lhajuntament
Festival CREA
Participem a CREA per donar impuls, suport i visibilitat a les performances d'artistes residents del TPK. Aquest festival té la seva pròpia xarxa de difusió i nosaltres aconseguim que artistes vinculats al TPK participin i els seus treballs puguin arribar a una major quantitat de públic.